Kanotocht Zweden 2006

Avondrood

Een impressie door natuurreservaat Glaskogen.

In juli 2006 stond een het avontuur in Zweden weer centraal. Het bestaat nog hoor! Na de nachtboot Kiel-Goteborg reden we de volgende dag met de auto naar Arvika in Varmland, Zweden. Dit ligt zo’n 100 km ten noorden van de grote meren. Een mooie camping: Ingestrand te Arvika (www.ingestrandscamping.se) Dit is een groene camping aan een meer met zandstrand.

Camping aan meer

Om van transportgedoe en het regelen van een 2e canadees af te zijn, kozen wij dit keer voor een georganiseerde reis!? Dit wil zeggen, transport, boten, kaarten en wat kleine attributen. De rest moesten we toch echt zelf doen! Een fijne kaart: Arvika Friluftskarta (1:100000) Na eerdere ervaring met www.arvikacanoe.se in 1986, bleek het ook deze keer weer prima geregeld. 7 dagen “rust” en natuur…………..

kanocenter

Na een tocht met de transporter door het natuurgebied konden we eindelijk van start. Na beide boten ingepakt te hebben, staken we van wal, het Glaskogens naturreservat in. We startte met een ander groepje van 3 personen maar die hebben we nog maar een keer gezien. Het is hier prachtig. Zie hier het meer Algsjon.

Vanuit het canoe-center kun je verschillende tochten maken. In ons geval werden we weggebracht en was het de bedoeling dat we in een week in zo’n 100 km terug zouden varen. We volgen hierbij een stelsel van meren, die meestal met “riviertjes” met elkaar verbonden zijn. Soms was het even zoeken……

Maar meestal kwam je wel weer ergens uit! Het volgende meer Lilla Bor.

Meer Lilla Bor.

En soms na een prachtig riviertje, hield het gewoon op, in elk geval met de canadees. Dan was het overdragen; alles op een karretje en zeulen maar! En echt niet vlak. Soms nog niet eens een bospad; dan alles sjouwen!

kanokar of

Overnachtingplaatsen mag je zelf in Zweden uitzoeken. Allemansrecht heet dat. Kort vertaald; Vrij lopen en varen, overnachten, een vuur stoken zonder toestemming, behalve op “privé-grond”. De eerste dag was erg zwaar. Uiteindelijk vonden we een geschikt plekje op een rotsige landtong. De tent opzetten en dan Lekker zwemmen in het meer. Drinkwater haal je uit het meer. Liefst een eind van de kant en dan een halve meter onder het oppervlak.

Lilla Bor (2 canadezen op rots)

De volgende ochtend, net na ons ochtendbad aan ons ontbijt, komt een waterslang bij ons de kant op. Is dat even ………….cool. Vervolgens weer aan het varen, op naar de volgende overdraagplaats en weer verder. Zie hier het landschap.

Dieren. Zweden is het land van de Bevers, de Elanden en de Rendieren. Ook andere dieren zoals de adder, ringslang, hazelworm en muizen hebben wij gezien. Natuurlijk ook vlinders, sprinkhanen en dergelijke. Verder snoeken, een zwemmende marterachtige, reeën, een das en natuurijk de Bever.

beverburcht

Ree

Beverburchten zie je regelmatig. Ook sporen van doorgeknaagde stammen, afgegeten schors en uitgesleten paden zie je vaak. Overdag zie je de bever maar zelden. Vandaar dat we uiteindelijk ’s avonds maar bleven doorvaren. Het resultaat mocht er zijn. 15 bevers, die na een korte zwempartij met een klap met de staart op het water afscheid namen om de overige bevers te waarschuwen.

zwemmende bever

 

Eindelijk, na 5 dagen varen een dorp. We hebben voor een week eten bij ons, maar toch, een vers brood, melk en een ijsje?? Het gros van de huizen is van hout en in vaak opvallende kleuren. Zie hier ons eerste dorp Svanskog met een houten kerk. Ps. De supermarkt was al dicht! Het tankstation gelukkig niet.

bruine kerk te Svanskog

Het weer is afwisselend. Over het algemeen was het mooi weer, in de loop van de week ging het wat meer waaien. Over het algemeen was het er, ondanks de bewolking, een aangename temperatuur en viel er weinig neerslag. In die week hebben we 2 of 3 keer een regenjas voor de regen nodig gehad. Op de foto zie je een buitje op de Eldan, waar we snel naar een eilandje hakken om te schuilen onder een tarp. We hebben hier net ons vlotje ontkoppeld en het “Vikingenzeil” laten zakken.

storm op meer Eldan

Een groot voordeel bij het buitenleven daar in Zweden is dat het maar kort donker is. Na de bevertocht konden we door de rietoevers het riet geen kampeerplek vinden. Uiteindelijk kort na elven vonden we een loswal aan het riviertje Byalven en om 23.30 uur was het dan echt pikdonker. De tent stond er de volgende ochtend slapjes bij. Ook de Canadezen stonden onder water. Nood breekt wet. Dit was eigenlijk een privé-plek met bordje verboden toegang!

Tent op loswal

In de loop van de middag gaan we weer op zoek naar een bivak. Land in zicht, klaar voor de aanval.

Eiland Ammeskogssjon

Na de verkenning en bivak maken, vuurtje maken en eten maar.

Ammeskogssjon kampvuur

Dag 6. De kanotocht loopt ten einde. De lange meren naar het noorden richting Arvika komen in zicht. We komen eigenlijk 1 dag te kort en maken een afspraak om de volgende dag in Stomne te worden opgehaald. Glafsfjorden met deze wind kan ons ons niet meer bekoren om er een dagje aan vast te knopen.

Zwemmen in Stora Bor

We denken met veel plezier terug aan onze tocht. Van begin af aan hebben we gekozen om niet alleen dagafstanden te halen maar ook om zo rond een uur of 3 of 4 ons kamp op te bouwen en te relaxen.

ondergaande zon (blauw)

 

Tot ziens. In Zweden??

Vera, Jeroen, Berdike en Edwin.