Ieder voorjaar gaat NKSV de Batavier met een flink aantal wildwatervaarders in week 18 varen in de Alpen. Dit jaar is de heenreis op zaterdag 27 april (koningsdag) en de terugreis op zaterdag 4 mei. De gebiedskeuze volgt zoals gebruikelijk pas in de week voor vertrek.

Voorwaarde voor deelname is wel het lidmaatschap van NKSV de Batavier .

Tweede voorwaarde is dat je minimaal de klassificatie "Alpen beginner" hebt verdiend. Meer informatie over wat dit inhoud staat beschreven onder het kopje veel gestelde vragen op deze pagina

Opgeven
Voldoe je aan deze criteria en heb je zin om mee te gaan, geeft je dan op bij Marije (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en geeft hierbij aan:
 • Kan je rijden, en zo ja, hoeveel personen, personen en gezamelijk campingmateriaal (zie verderop) kan je extra meenemen. Zo nee, met wie rijdt je mee
 • allergieën
 • dieet/ vegetarisch
 • noodnummer van het thuisfront (hopelijk nooit nodig, maar beter safe than sorry)

 ww boven_soca_20120430_3

Deelnemers 

De volgende personen hebben zich al opgegeven:
Deelnemer aanvullende informatie
 1  Marije
 2  Saskia Neemt Menno en Franc mee
 3  Menno Rijdt met Saskia mee
 7  Franc Rijdt met Saskia mee
 8  Maarten
 9  Bart
 10  Nienke
 11
 12
 13
 14
 15
 16
 17
18
19
20
21
22  
23
24
25

AFSPRAKEN

Vervoer:
Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen vervoer (ook dat van je eigen (club)boot!). Maak dus zelf afspraken met chauffeurs om mee te kunnen rijden. Het deelnemerslijstje hierboven geeft een overzicht van de tot nu toe gemaakte/bekende vervoer afspraken en welke chauffeurs nog plek hebben. Heb je vervoer geregeld of klopt er iets niet aan het lijstje geef dat dan door aan Marije.

Eerste avond:
Tent opzetten en samen uit eten / koken.

Vaar materiaal:
Iedereen is zelf verantwoordelijk om te zorgen dat al zijn vaarmateriaal in orde is. Reserveren van clubmateriaal (boot, peddel, zwemvest, Bumper helm) kan via materiaalmeester Bart (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Aan clubboten is beschikbaar (1 boot per type, wie het eerst reserveert mag de boot meenemen): Diesel65, Diesel75, Kendo, Burn M, Pirouette Supersport (niet voor beginners), Wavesport Kinetic, Wavesport X, Wavesport Godzilla, Outlaw (niet voor beginners)). Voor advies welke boot mee te nemen kun je je tot de coördinator of een van de ervaren wildwater vaarders wenden.

Aan veiligheidsmateriaal wordt verwacht dat iedereen een werplijn en een (minimale) EHBO-set met reddingsdeken/survivalbag bij zich heeft. Heb je een deelbare peddel of pin-kit dan is het natuurlijk fijn als je deze ook mee neemt.

Kijk voor meer informatie over vaarmateriaal ook eens naar de stukken  organisatie tochten en de algemene alpenweek informatie.

Camping materiaal:
Iedereen is zelf verantwoordelijk voor z'n kampeer materiaal. Denk naast een tent + slaapmatriaal ook aan het meenemen van een bord, bestek, beker, theedoek en stoel.

Vanuit de club wordt kookmateriaal en een centraal onderdak + tarp om onder te koken en zitten als het regent meegenomen. Dit materiaal moet over de auto's verdeeld worden: (nog te bepalen ...)

 • branders (2 stuks);
 • wokken (2 stuks);
 • Pannen (2 stuks);
 • koffiezet apparaat/ waterkoker;
 • clubtent (2 stuks):  85 cm x 18 cm x 18 cm. Gewicht: 14,9 kg; 
 • gasflessen (2 stuks); 
 • verlengsnoeren (2-3 stuks);
 • Overige kookspullen (snijplanken, bakjes etc.)
 • extra koelkast - 

Vooraf controleren kookspullen: 

Financiën:

Tijdens de week wordt er gezamenlijk eten en drinken ingekocht en gegeten. Hiervoor wordt een pot aangelegd. Het is handig als je hiervoor 50-150 euro aan contant geld meeneemt. Wie is de penningmeester.

Boodschappen vooraf:
Drinken vrijdagavond en voor ontbijt + lunch zaterdag: 

Algemene coördinatie:
Marije. Heb je vragen, lees dan eerst de informatie op deze site. Is daarmee de vraag niet beantwoord, neem dan contact op met Marije. Let op: als coordinator is zij geen organisator/ reisleider voor het oplossen van vervoersproblemen. Hiervoor is iedereen zelf verantwoordelijk.

Veelgestelde vragen

Welke graad moet ik aankunnen?
Alles wat in de Ardennen en Eifel WW II heet en dan vaar je nog niet met klotsende oksels, je voelt je daar al best een beetje thuis en hebt hooguit nog problemen met een onverwachtte boom om de bocht.  
Die wildwatergraad WW II, dat is in de Alpen ook wel WW II, maar de kracht die de rivier daar op je uitoefent is gewoon groter, de rivier karakteristieken qua verblokking en verval lijken meestal wel op elkaar, maar de hoeveelheid water die door die rivier gaat is vaak 5 keer zo groot waardoor de snelheid vaak verdubbelt. Dat merk je in het begin vooral bij de overgangen van keerwater naar hoofdstroom en vice versa. Laat zo'n keerwater-hoofdstroom-overgang nou net het begin van een tocht zijn Evil.

Dus een Ardennen/Eifel  WW-tweetje is heel wat anders dan een Alpen tweetje.

Wat moet ik dan kunnen varen in de Ardennen/Eifel, wat is daar wildwater twee?
Er is bijna geen rivier die je kunt betitelen alsde perfecte WW II. Sommige rivieren zijn wildwater een (I) met een paar kleine stukjes twee (II). Anderen zijn wildwater II maar hebben wel een paar stukjes III of af en toe zelfs iets meer en dan kan het ook nog eens laag of hoog water zijn. Dat scheelt dan ook weer een wildwater graad in de plus of de min. Zo is de boven Rur met super laag water WW I+ en met echt hoog water een absolute WW III+ (meer dan alpenwaardig).

Leuk, maar hoe nu verder? We beginnen een beetje onderaan en gaan steeds verder omhoog in de wildwater schaal:

Lieser, Nims, Ruwer, midden Rur, Ourthes: WW I+, een enkele wildwater 2 passage, maar het basis niveau is niet Alpen waardig. Voel je, je hier nog net thuis maar niet verder? Gewoon nog een jaartje blijven oefenen en volgend jaar mee, of ga mee met de BASF komende zomer, als de buiten temperaturen in de Alpen een stuk warmer zijn .

Salm, Perlbach en Boven Rur bij gemiddeld water (60 cm stijgend op peilschaal Monschau), Dhron, Hulle (net boven minimum), de Alfbach na de Strohner schlucht, Irreler Wasserfalle met minimum peil: Die stukken moet je varen zonder het gevoel "ik doe het wel, maar vind het niet leuk" te hebben.  Je mag heel af en toe verrast worden,maar normaliter voel je, je hier comfortabel en af en toe doe je al mee met het spelen in de golven, dat mag dan wel weer een nat pak opleveren!!! Dit is dus ongeveer het instappunt voor een Alpenweek in het voorjaar (in de zomer, met meestal wat lager water en veel aantrekkelijkere temperaturen, ligt de lat uiteraard een stuk lager).

Je thuis voelen op boven Rur met veel water (80+), boven Lesse met veul water (90+) en Hulle met veel water (110+), boven Hoegne (70+), Irreler Wasserfalle (90+), Endert, Alfbach Strohner schlucht met veel water, de Leukbach met veel water, het katarakt von Sommerau (midden Ruwer) met veel water: dat is Alpenweek gevorderden niveau

Moet ik oefenen van tevoren?

Dat lijkt wel handig en gewenst. We hebben het basis criterium van 40 km wildwater in Eifel en Ardennen en het voorafgaande najaar, winter en voorjaar losgelaten, maar het is nog steeds dringend aangeraden. Zeker de Alpenbeginners en -plussers wordt dringend aangeraden in conditie te zijn en die 40 km (via 4 of 5 wildwater tochten in winter en voorjaar) daadwerkelijk te maken. Eskimoteren oefenen in zwembad, vijver of Berendonck is ook niet verkeerd.

Neem ook de

Moet ik kunnen eskimoteren?

Nee, maar het helpt enorm, zowel voor jezelf als voor je tochtgenoten. Het hoeft niet altijd te lukken, het gaat bij iedereen wel eens fout, maar eigenlijk moet in de Alpen je eerste reflex zijn "rollen" . Zwembad, Berendonck, vijver en Erft zijn de ideale training lokaties. Er is altijd wel iemand te vinden die het je wil leren (mond open doen op woensdag, messagebord en/of mail). 

Bij twijfel over eigen kunnen, vraag een ervaardere vaarmaat waar je regelmatig mee vaart om zijn/haar oordeel. En kijk natuurlijk eens goed naar de vaarverslagen over eerdere Alpenweken, vooral de filmpjes geven een goed beeld van het wildwater. Kijk bijvoorbeeld eens naar wat verslagen over de Salza, de Soca,de Beneden Guil en Durance

Mag ik een speelboot meenemen?
Natuurlijk, mocht je vaarniveau echter in de ogen van de vaarleiders niet voldoende zijn om veilig in deze boot het traject van die dag te varen, betekend dit dat je die dag niet mee mag varen.

Waar gaan we heen?
Welk gebied het moet worden, dat weten we (natuurlijk) nog niet. Ideeen en voorkeuren zijn altijd welkom. Weersvoorspellingen in het verleden geven gelukkig geen garantie voor de toekomst, Dus we zouden, last minute, ook best ergens anders uit kunnen komen (Slovenie, Durance, Seealpen zijn bekende uitwijk gebieden waar we goed met alle niveau's kunnen varen). De laatste week, uiterlijk vrijdagavond is de keuze definitief (ga dus nog niet van tevoren allerlei vignetten kopen :-)

Wil je meer weten over waterstanden en weer, lees dan: "de Alpen, waar is het water

Opties:
- Saalach en zijrivieren bij LoferEen nieuw gebied voor de Batavier. Eenvoudig en moeilijk wildwater. In een cirkel van een uur rijden is er nog veel meer te vinden. Oostenrijk is  onbetrouwbaar v.w.b. goed weer. Maar wie weet. Camperen vlak bij Lofer, aan de Saalach. Personen die daar al eens geweest zijn raden het gebied echter af voor een hele week in het voorjaar.
Karintie/Oost tirol in Oostenrijk: (Isel, Gail, Drau, Lieser, ...) zie website. Kamperen op camping Falken in Lienz, andere campings (seewiese en Amlacher hof) zijn dan nog dicht.
- Salza in Steiermark in Oostenrijk: Camperen in Wildalpen. Voorwaarde is dat er veel water staat zodat leuke zijrivieren ook gedaan kunnen worden (Enns, Lassing, Radmer, Erzbach, ...). Top gebied voor beginners, licht gevorderd, er moet wel minimaal midden water staan op de Salza.
Soca in SlovenieCamperen bij Stanko aan de boven Soca, net na de 2-e kloof. Ladschappelijk een van de mooiste rivieren. Net voldoende trajecten om een hele week mee te vullen. Goed voor Alpen beginners maar toch ook een paar toetjes voor de betere vaarders.
Sanna in Landeck: (Sanna, Rosanna, Trisanne, kloven van de Inn, Inn, Otz, Lech...), camping in dorp met kerkklok is niet meer, camping in Prutz is het beste alternatief. Goede accomodatie (met droogruimte) maar vuur stoken a la b4 is "ausgeschlossen" . Goede pizzeria net boven de camping. Gebied kan te koud zijn, heeft echter altijd water op Inn, Otz, Sanna, Lech. Normaliter ook op Rosanna, Trisanna. Ook weer te combineren met een tussenstop aan de Loisach (Garmisch Partenkirchen).
- Mittenwald: (Loisach, Isar, Ammer, Rissbach, Walchen, Lech, Inn, Otz, Sanna) te combineren met uitstapjes naar Inn, Otz en Lech. Risico op laag water. Voor de gevorderden zijn er nog interessante kloofjes te vinden. Camping am Horn in Mittenwald aan de Isar is de mooiste camping (Mooie grote plek onder aan de Isar). Camping in Garmisch aan de Loisach is bagger geworden.
Rhein in Zwitserland: (vorder, hinter rhein,glenner, landquart, albula, kloven inn als uitstapje, zij rivieren) camperen in Thusis (camping Via Mala) of nabij Versam (camping Carrera). Vaak nog te weinig water zo vroeg in het seizoen. Wel heel mooi gebied, maar vaak niet geschikt voor gevorderde beginners in het vroege voorjaar.
Berner Oberland rondom thuner en brienzer see. (Saane, Sense, Simme, Kander ,Engstlige, Emme, lutschine, ...) camping aan thuner see is mogelijk maar niet gezellig. Beter lijkt Camping Vermeille in Zweisimmen. Vaak nog net te koud in vroeg seizoen. Als je het goed treft echter een mooi gebied, echte beginners kunnen hier echter niet uit de voeten.
Centraal massief in Frankrijk: tussen Ardeche en Tarn. Camperen aan de Ardeche, maar vaak geen water meer eind april. Mocht je dit ooit wel (stabiel, dus hoog water wat lang blijft of continu regen voorspeld) aantreffen eind april dun heeft dit gebied alles van beginners niveau tot ver gevorderd of daarboven :)
Alpen rondom Guillestre: (Durance, Guil, Ubaye, Guisane, Gyronde, Onde, ....) behoeft geen uitleg meer. Zie website. Altijd iets te varen, maar kan nog koud zijn. Altijd verstandig even contact te zoeken met Bart Jan.
See alpen: (Var, Verdon, Vesubie, Esteron, Tinee, Siagne, Loup, ...) het warm weer gebied, als het overal slecht is. Camperen aan de Var, camping du Brec. Behoeft verder geen uitleg, zie verslagen.
Schotland: Vrijdagavond 18:00 op de boot in IJmuiden, dan zaterdag door crossen, half dagje varen en ergens een jeugdherberg zoeken. Varen tot vrijdag, zaterdag om 17.00 uur op de boot.  Naaaahhh, toch maar niet, met 20+ man.
Sesia, als het regent, dan regent het echt. In voorjaar zijn hier te weinig makkelijke trajecten. In voorjaar stabiel lage maar bevaarbare waterstanden geeft wel een schitterend gebied waar je uitstekend een beginnerscursus kunt geven. Gaat het opeens regenen, dan moet je weg zijn (of juist niet :))
- Wallis, Rhone, Lonza, Visp, ... nog te koud of anders te veel water.
- OBERES SALZACHTAL ???