Het Zwarte woud begint net onder Baden - Baden en loopt door tot de Zwitserse grens. Zowel de noordelijke als zuidelijke helft bevatten interessante wildwater rivieren van klasse II tot IV met een paar stukjes klasse V. Een mooi gebied voor de (licht) gevorderde wildwater vaarder tot en met de crack.

foto 4-paddlers.com

Helaas is het ver rijden voor een weekeinde (4.5 uur naar de meest noordelijke trajecten en 6 uur naar de mest zuidelijke rivieren) en hebben de rivieren lang niet altijd water. Eigenlijk moeten we voor een eerste verkenning minimaal 3 dagen de tijd hebben maar als er toch een keer goed water is lijkt het me toch mooi om hier een weekeinde aan te besteden, als we zaterdag ochtend om 6 uur vertrekken, kunnen we voor 11 uur aan de instap staan, na het varen een hotelletje zoeken, zondag vroeg op pad en zorgen dat je voor 1700 uur weer op weg bent. Je moet tenslotte iets over hebben voor een nieuw geboed met mooie rivieren.

Als we een onderdak kunnen vinden waar je 

Noord Schwarzwald

Rivieren

Beneden Murg, 6 km ww III-IV, Forbach tot Au. Stevig wildwater, grote walzen, eerste stuw links omdragen.

waterstand 75 - 200 cm Peilschaal Bad Rotenfels aan de Murg.

Midden Murg, 9 km WW IV (+), Kirschbaumwasen tot stuwmeer Forsbach. Stevig en verblokt wildwater.

minimum waterstand 75 cm Peilschaal Bad Rotenfels aan de Murg. Een maximum is er niet echt, kan veel water hebben, zie ook het filmpje op Vimeo.

Midden Acher, 6 km WW III-IV, Grimmelswaldbach tot Oberachern. (de boven Achern heeft een traject van 2.5 km WW IV-V)

waterstand 110-140 cm peilschaal Kappelrodeck/Achern.

Detailinformatie vind je het makkelijkst via de Riverguides op 4-paddlers.com en vanaf daar via flussinfo, riverguides, de gebiedsinformatie voor het Schwarzwald opzoeken.

Op Vimeo en Utube vind je ook diverse filmpjes, google op " wildwasser murg"  en je hebt diverse hits.

Peilschaal

 Alle peilschalen kun je vinden op de kaart van http://www.hvz.lubw.baden-wuerttemberg.de/

Online overzicht via 4-paddlers.com. Op weiter drukken en je vind de lijst van de actuele waterstanden in het Schwarzwald

Onderdak 

 https://www.unterkunft.de/query/Nordschwarzwald/.  Gernsbach, Forbach en Baiersbronn liggen aan de beneden Murg. Zo ook Freudenstadt en Lossburg, alleen iets zuidelijker.

Camping Adam (afslag 52 en dan een paar kilomter naar het westen) heeft grote caravans voor 4 personen beschikbaar voor 75 Euro per nacht. Daar vlak naast ligt http://www.hotel-engel-buehl-oberbruch.de/ waar je voor 33-40 euro een overnachting + ontbijt kunt regelen. 

Verder wat adressen aan en om de Murg (eenvoudig via google maps te vinden): http://www.gruenerbaum-weisenbach.de/ )pension, 35-40 euro pppn met ontbijt), http://www.sonnenblick-hotel.de/ (Gastehaus, 32-35 pppn met ontbijt), http://www.endresenhof.de/ (pension, 30-35 euro pppn met ontbijt).

Route

de A61 en A5 richting Basel, afslag 49 richting Rastatt-Nord, het Murgdal in richting Gaggenau, na Gaggenau bereik je de uitstap van de beneden Murg  in Au im Murgtal.

 

Zuid Schwarzwald

Deze rivieren liggen nog een stuk verder rijden maar de Wilde Gutach is vanuit een standplaats aan de Murg toch wel binnen twee uur te bereiken. Voor de overige interessante rivieren (Wutach, Alb en Wehra, klasse WW III-IV-V) verwijs ik voorlopig even naar 4-paddlers.com.

Rivieren

Beneden Wilde Gutach, 9 km WW II-III+, electriciteitscentrale  Obersimonswald tot Bahrenwehr Untersimonswald. Overzichtelijk WW II met een zwaardere passage.

Waterstand 70 - 160 cm op peilschaal Simonswald/Wilde Gutach.

Boven Wilde Gutach, 9 km WW IV, Hexenlochmuhle 4.5 km boven Wildgutach tot electriciteitscentrale  Obersimonswald. Mooi wildwater met kloof-achtig karakter

Waterstand 80 - 140 cm op peilschaal Simonswald/Wilde Gutach.

Peilschaal

Alle peilschalen kun je vinden op de kaart van http://www.hvz.lubw.baden-wuerttemberg.de/

Online overzicht via 4-paddlers.com. Op weiter drukken en je vind de lijst van de actuele waterstanden in het Schwarzwald

Onderdak 

 Voorlopig maar eens vanuit Noord Schwarzwald aanrijden.