Kanoslalom is een sport waarbij er een parcours wordt gevaren op vlak of wild water, waarbij techniek en waterkracht bij elkaar komen om de snelste weg door het parcours te varen. Het parcours wordt gevormd door verschillende kleuren poortjes (Rood-wit en groen wit gestreepte palen die boven het water hangen). De poortjes moeten in een door nummers aangeven volgorde gevaren worden, waarbij er een onderscheid is tussen de vaarrichting van de groen-witte poortjes en de rood-witte poortjes. De groen-witte poortjes worden met de stroomrichting mee gevaren en de rood-witte poortjes tegen de richting van de hoofdstroom in. Voor het aanraken van een poortje krijg je twee strafpunten, voor het missen of fout varen van een poortje krijg je vijftig strafpunten.

Bij NKSV de Batavier wordt er in clubverband op maandag en woensdag avond getraind op het slalom parcours op de vijver (zie de agenda voor de exacte tijden). De slalomtraining wordt vaak gebruikt als methode om de wildwatertechniek verder te verbeteren. Ook wordt er door een aantal leden daadwerkelijk meegedaan aan slalomwedstrijden. Een wedstrijd wordt gevaren in twee runs (of twee manches). De tijd in secondes plus de strafsecondes uit beide runs opgeteld vormen de eindscore. Diegene met de laagste score (snelste tijd en minste strafseconde) heeft gewonnen.

Wat maakt de kanoslalom zo uitdagend?

Een slalomvaarder verenigt een groot aantal eigenschappen tot een optimale balans waarin hij meester is over zijn boot op het water. Door slim gebruik te maken van de stroming, kan een goede slalomvaarder zijn weg op wildwater tot op de centimeter nauwkeurig bepalen. Kracht souplesse en uithoudingsvermogen zijn daarbij onontbeerlijke basisvereisten. 

Een slalomwedstrijd duurt meestal een kleine twee minuten, het is dus zaak om je krachten goed te verdelen. Een slalomparcours is altijd anders.

Wedstrijdvaren is geen noodzaak. Ook het oefenen van diverse parcoursjes, het telkens nieuwe poortcombinaties onder de knie krijgen is al een flinke uitdaging. Op eenvoudig water, op leuk wildwater of op extreem wildwater. Een eenvoudig parcoursje om te beginnen, vervolgens een conditioneel zwaar parcours en als laatste een technische uitdaging. De mogelijkheden zijn oneindig.

 sl gennepermolen 2017 1

Patrick tijdens de slalomwedstrijd bij de Gennepermolen

 

slalom ardeche 2018 1

Nienke tijdens een wedstrijd op de Ardeche

Slalomvaren is voor jeugdigen een ideale manier om te leren kanoen

  • Het is veilig, de omstandigheden zijn altijd goed gecontroleerd
  • Je kan al jong beginnen, vanaf 8 a 9 jaar kan je al enige wedstrijdjes mee doen.
  • Je komt in contact met leeftijdsgenoten die kano varen ook leuk vinden.
  • Je werkt ongemerkt aan je conditie en techniek.
  • Je bepaald zelf hoe goed je wil worden, hoe vaker je gaat trainen en hoe vaker je mee gaat tijdens de weekenden hoe leuker het wordt!

Ook zijn er diverse dagactiviteiten mogelijk:

  • trainingsdagen op de slalombaan in Hohenlimburg en op de Erft
  • wedstrijdjes in Duitsland (bijv. Witten en Schwerte)
  • wedstrijdjes in Belgie (bijv. Eupen en Sauheid)
  • Holland cup wedstrijden (bijv. Oss, Waalre, St. Oedenrode, Eindhoven, Helmond)

Voor deze wedstrijden gaat er zeker een ervaren Batavier mee als begeleiding, maar is enige hulp van ouders vaak ook gewenst. Om een beetje goed voor de dag te komen, moet je natuurlijk ook regelmatig trainen.

Natuurlijk kan er altijd zelfstandig op ons permanente parcours getraind worden op de vijver. Ook het kanaal is zeer geschikt voor (voornamelijk) conditie training.

slalom gennepermolen 2016 5

Magdalena tijdens de wedstrijd bij de Gennepermolen

Photo Gallery