ERFT BEGINNERSDAG 12/11/2022

Na de prachtige dag op de Erft twee weken geleden met zomerse temperaturen sta ik nu ’s morgens vroeg mijn ruiten te krabben om opnieuw richting Erft af te kunnen reizen. Eerst even langs de club om medepassagiers en hun materiaal op te pikken en doorrrr.

ww erft 20221112 10

Iets over elven was iedereen gearriveerd. Er waren dit keer nog meer ervaren vaarders mee dan de vorige keer en de beginners die er waren hadden wel iets ervaring dus werd besloten niet helemaal op te varen naar de brug.

ww erft 20221112 1

 

ww erft 20221112 2

 

ww erft 20221112 3

We zijn daarom gelijk op de slalombaan gestart, zodat er geoefend kon worden in iets uitdagender omstandigheden met opkanten, traverseren en het in- en uitvaren van keerwaters. Ik had me voor vandaag voorgenomen zoveel mogelijk te oefenen in de stroomversnelling onder de brug, omdat ik vaak nog wat te bang ben deze vol overtuiging in te varen naar het overgelegen keerwater.

ww erft 20221112 4

 

ww erft 20221112 5

 

ww erft 20221112 8

Na goed gekeken te hebben naar hoe anderen het deden en ondertussen wat moed verzameld te hebben ging ik er voor. Hoppa! Van rechts naar links ging meteen goed. Een beetje trots en overmoedig zette ik in om het keerwater weer uit te varen en te wenden in de stroming om af te zakken. Het keren in de stroming ging goed totdat ik werd verrast door een “richeltje” in de keerstroom waar ik te dichtbij zat dat me ondersteboven duwde en niet één keer maar ook bij een volgende poging. Zodoende dat het mijn beurt was om te schrijven, maar wel weer iets wijzer geworden :-).

ww erft 20221112 6

 

ww erft 20221112 7

Na twee uur spelen, oefenen en te hebben geluncht in het zonnetje, besloten we af te dalen richting Rijn. De eerste helft van het traject na de slalombaan is redelijk saai. Het waterniveau is verhoogd waardoor de wals die er zat verdwenen is en verder is de stroomsnelheid dit gedeelte zeer gering. Het gerenaturaliseerde deel dat erna komt is landschappelijk best mooi geworden en de verankerde boomstammen die her en der liggen bieden nog wat gelegenheid tot keerwaters oefenen. Er zijn daarna gelukkig nog wel drie stroomversnellingen waar zelfs nog een beetje gesurft kon worden alvorens je uitkomt in de Rijn.

Met een brede glimlach voer iedereen de haven in. Het was wederom een zeer geslaagde en gezellige dag geweest. Ter afsluiting hebben we een hapje gegeten in het havenrestaurant en werd er druk nagepraat en plannen gemaakt voor een volgend uitstapje. Het liefst een heel weekend, maar dan moeten de weergoden ons wel wat regen gunnen de komende tijd.

 ww erft 20221112 9

Lilly en Erwin dank voor de organisatie en tot de volgende!

Bas