"NKSV de Batavier" is een enthousiaste, actieve en met name diverse kanoclub in Nijmegen met circa 100 leden. Er wordt actief aan kanopolo gedaan en het is een van de meest actieve clubs van Nederland, zeker op wildwater gebied (om die reden hebben we leden uit heel Nederland). Eigen inbreng en inzet van de leden hebben de club gemaakt tot wat ze nu is. Sportief, enthousiast, gevarieerd in mogelijkheden op kanogebied; er is voor elk wat wils, bij de Batavier ligt de nadruk op leuk en lekker.

"NKSV de Batavier" heeft zijn clubhuis aan de Vossendijk, aan een van de overstort-vijvers in park en sport gebied de Winkelsteeg. Het clubhuis is door de leden zelf gebouwd en bevat ruimtes voor kano's, materialen, reparatie en uiteraard ook voorzien van een gezellige bar.

De club kent een rijke historie, tot meer dan 100 jaar terug, was er al sprake was van een aantal kanovaarders die onder de naam "de Batavier"  in de omstreken van Nijmegen tochten voeren. In haar huidige vorm bestaat de club inmiddels ruim 40 jaar.

"NKSV de Batavier" is aangesloten bij het Watersportverbond (WSV). Onze leden ontvangen 6 keer per jaar het WSV-blad 'Kanosport'. Voor de interne en externe communicatie gebruikt de Batavier deze website en verzendlijsten voor emails over vlakwater en wildwater.

Jaarlijks wordt een gevarieerd programma met diverse vaaractiveiten opgesteld. Dit programma bestaat onder meer uit vlakwater- wildwatertochten, maar ook zeevaren, brandingvaren, slalomvaren, kanopolo en freestyle (rodeo) activiteiten behoren tot de mogelijkheden.

Interesse in kanoen gekregen? Kijk dan eens naar ons kennismakings arrangement of maak een afspraak met een van onze bestuursleden om op woensdagavond te komen kijken of deze club je wat lijkt.

Activiteiten

Voor de toertochten kunnen we gebruik maken van rivieren in Nederland en Duitsland, voor het wildwatervaren gaan we naar de Belgische Ardennen, de Duitse Eifel en Hunsruck of organiseren we dagtochten op andere Duitse rivieren of nog dichterbij huis, bij de koelwater uitlaat van de centrale van Nijmegen.

Voor zowel beginners als voor gevorderden wordt zeer regelmatig instructie gegeven zodat je, je kanovaardigheden kunt blijven verbeteren.

Zie voor al onze actuele activiteiten de agenda.

In het voorjaar en/of najaar organiseren we een kennismakings arrangement voor mensen die eens willen onderzoeken of kanoen een leuke sport voor hun is.

Vlakwater varen

Hierbij worden met kano's of open canadezen de mooie plekjes van Nederland en omstreken opgezocht. Op een dag worden er zo flinke tochten gemaakt. Biesbos, Wieden en Weerribben zijn zo een paar voorbeelden van de plaatsen waar we veel varen.

Lees meer over deze activiteiten in Vlakwater, wat is dat?

Zee kanoen  

Hierbij worden met speciaal daarvoor ontworpen zeekano's grote tochten over open water gemaakt. Hierbij spelen weer en getijden een grote rol en moet er flink wat van tevoren over stromingen, eb, vloed enzovoort geleerd worden.

Lees meer over deze activiteiten op zeevaren, wat is dat?.

Wildwater

Dat doen we met een snel en wendbare kleine plastic kano op een snelstromende rivier met daarin liefst veel spannende dingen als watervalletjes, rotsblokken en lage bruggetjes. Ook deze tak van kanosport vereist veel techniek en er wordt dan ook regelmatig getraind.

Lees meer over deze activiteiten in Wildwater varen, wat is dat?

Slalom

Zowel op vlakwater als op wildwater zijn er wedstrijdvarianten van de kanosport. Zo kennen we Slalomwedstrijden, rodeo en branding wedstrijden voor de wildwatervaarders en zijn er op vlakwater de lange en korte baan wedstrijden en de marathons. 

In clubverband wordt er op woensdag avond getraind op het slalom parcours op de vijver (zie de agenda voor de exacte tijden) en op slalombanen in de omgeving van Nederland. De slalomtraining wordt gebruikt als methode om de wildwatertechniek verder te verbeteren. Een aantal leden doet ook daadwerkelijk mee aan slalomwedstrijden. De trainingen worden verzorgd door meervoudig nederlands kampioen slalom varen Maarten Holdrinet (lees meer op www.kanoslalom.nl).

 

 Lees meer over deze activiteiten in Slalom varen, wat is dat?

Kanopolo

 Kanovaren en teamsport combineren? Dan is kanopolo de combinatie die je zoekt! Deze zeer intensieve balsport wordt veelal op buitenwater beoefend in teams van 5 spelers. In twee maal 15 minuten is het de bedoeling zo veel mogelijk te scoren in het goal dat zich 2 meter boven het water oppervlak begeeft en 1,5m bij 1m groot is.

NKSV de Batavier traint elke maandag en woensdag op de vijver aan de Vossendijk (zie de agenda voor de exacte tijden).  

Lees meer over deze activiteiten op kanopolo, wat is dat?

 

Clubhuis

Daarnaast is er is een gezellige kantine met bar, zithoek, videohoek, open haard en een aparte vergaderkamer voor tochtbesprekingen.

De overstort-vijver, direct aan het clubhuis gelegen, doet dienst als oefen- en instructievijver en heeft tijdens de slalom training op woensdagavond een verlicht slalomparcours.

Gevorderden kunnen varen op het Maas-Waal kanaal dat op 50 meter ligt. Daar hebben we een speciale kanosteiger om eenvoudig in en uit te kunnen stappen.

Voor leden die (nog) geen eigen kano bezitten heeft De Batavier zeekano's, vlakwaterkano's en wildwaterkano's, met bijbehorend materiaal, beschikbaar. Dit materiaal wordt gebruikt voor instructie, maar kan door leden ook gebruikt worden om deel te nemen aan de verschillende vaaractiviteiten. De eerste twee jaar van het lidmaatschap is het gebruik van de clubboten gratis, na 2 jaar moet er een huurprijs betaald worden. Zo kun je eerst uitproberen welk type boot bevalt voordat je er zelf een koopt.

De wekelijkse clubavond op woensdag speelt een belangrijke rol. Deze avonden worden, naast het varen, gebruikt voor het maken van afspraken over tochten. Ook zijn er instructie-, foto- en film-avonden en worden er diverse andere activiteiten georganiseerd. Onder het genot van een drankje gezellig met de andere leden kletsen, voor de open haard hangen of een balletje leggen kan ook. Zie hiervoor ook de agenda. Op de agenda staat ook het barrooster.

Of leggen een balletje

Zwembad trainingen

In het winterseizoen wordt er op een aantal vrijdagavonden in een overdekt zwembad geoefend (voor actuele planning zie de agenda) . Een vast onderdeel van deze zwembadtraining is een cursus "eskimoteren". Dit is een belangrijke techniek, want kano-varen is niet helemaal zonder risico; het kan gebeuren dat je omslaat. Ervaren instructeurs leren je op een veilige en speelse manier hoe je dan, met behulp van de zogenaamde eskimo-rol weer boven water kunt komen, zonder dat je uit je boot hoeft te stappen.

Maar ook allerlei andere technieken kun je in het zwembad oefenen. Belangrijkste is dat je in het zwembad leert om vrijer en ontspannen in je boot te zitten.

Digitaal

Deze website gebruiken we als virtueel clubhuis met een schat aan informatie in woord en beeld over kanovaren. We houden in het archief onze vaar historie bij en bergen er interessante kanoinformatie in op waar wij (en anderen) bij latere activiteiten weer gebruik van kunnen maken.

Via de aankondigingen op de hoofdpagina en in de agenda regelen we een deel van onze clubcommunicatie en daarnaast is de website natuurlijk bedoeld als toegankelijk uithangbord voor onze kanoclub waarmee geïnteresseerden snel inzicht kunnen krijgen in de activiteiten binnen onze club.

Voor directe communicatie binnen de club hanteren we een tweetal verzendlijsten, een voor vlakwater- en een voor wildwater-geïnteresseerden binnen onze club. Sta je daar nog niet op als lid, neem dan even contact op via de contact pagina, dan sturen we je een uitnodiging voor een of beide lijsten.