Wildwater in de Eifel en Hunsrück

Rivieren Eifel

Rivieren Hunsrück

Accommodatie

Diversen

Niet op de Kaart maar interessant: de Leuk (Saarland, naast de Hunsrück) en de Nette (boven Elbach, monding in de Rijn)

 

Introductie

Met de teloorgang van ons wildwater paradijsje in de Ardennen (toegestane leuke stukken bleven rond de eeuwwisseling alleen nog Boven Lesse, Salm,  Houille, Aisne) moest er gezocht worden naar meer vaar alternatieven voor de waterrijke periodes in najaar, winter en voorjaar. Het gebied rondom de Moezel, erboven ligt de Eifel en er onder de Hunsruck, biedt een aantal mogelijkheden die hieronder beschreven worden. 

De waterstanden waarnaar verwezen wordt, zijn in detail te bekijken via de waterstanden pagina.

Referentie informatie over de rivieren vind je via onze Tochtverslagen waar zo vaak mogelijk ook de waterstanden staan vermeld.Zo kun je inschatten hoe een rivier eruit zal gaan zien.

terug naar de inhoud

Rivieren Eifel

Alfbach

Wildwater rivier klasse I+ en een stuk III

verval gemiddeld 8 promille, in de kloofachtige stukken in de bovenloop tot 14 promille

Over een stuk van Strohn (net na Gillenfeld) tot de brug na Niederscheidweiler goed bevaarbaar (15 km). Algemeen wildwater I+ met circa 800 meter kloof "Strohner Schlucht"die met goed waterstand WW III (+ bij veel water) wordt. Die vulkaan en basaltkloof, 1 km na instappunt bij de brug van Gillenfeld, moet goed verkend worden i.v.m. mogelijke bomen. Over het hele traject daarna zitten 6 stuwtjes verdeeld van 0.5 tot 1.5 meter. Allen bevaarbaar, uiteraard afhankelijk van de inschatting ter plaatse.  Je kunt vanaf Gillenfeld na de brug rechtsaf naar Strohn rijden. Daar begint de kloof (800 meter WW II snel oplopend naar stevig stuk III(+), daarna weer aflopend naar WW II). Hele kloof is langs te rijden en te verkennen over de weg. Dit kun je ook als toetje varen! Het traject tot de wegbrug Oberscheidweiler naar Strotzbusch is daarna 5 km WW I+ in een snelle weidebeek met veel overhangende bomen en struiken, veel voorovergebogen varen en hele nauwe bomen passages. Tot de Hontheimer Mühle gaat dit nog zo'n 3 km door.

Vanaf de Hontheimer Mhle (na 9 km) neemt het verval duidelijk toe, een snelle vermakelijke bos-weide beek met her en der lastig en zelfs gevaarlijk hout, na circa 5 km komt, net boven de brug tussen Niederscheidweiler en Olkenbach, nog een leuk verblokt stuk van 150 meter met diverse vervallen tot een halve meter hoog. Ook weer interessant bij forse waterstand (dan WW III). Het traject daarvoor en daarachter is snel WW II, heel afwisselend maar opgepast voor de diverse bomen. De laatste 2 kilometer wordt duidelijk vlakker en staat af en toe bijna stil.

Gezien het stevige verval, de moeilijke bovenste kloof, de smalte van de rivier en het bomenrisico: alleen geschikt voor een (licht) gevorderde groep. Bij meerwaster alleen Ardennen/Eifel gevorderd, dus ervaring met een smalle rivier met veel takken en bomen waar je op 6 meter afstand opeens een keerwater van 3 meter moet halen. Bij hoog water wordt vooral de weide beek na de Strohner schlucht gevaarlijk, bij een van de laatste tochten hadden we ook last van prikkeldraad en een lijn over de rivier die Koen noodlottig werd.

Instappunten bereik je door in Gillenfeld stroomafwaarts langs de rivier te rijden richting Strohn. In Strohn kun je instappen of vlak erna. De kloof begint dan direct. Het valt te overwegen alleen deze 800 meter te varen als toetje. Je kunt er langs blijven rijden.

Tussentijds kun je uitstappen op de weg van Oberscheidweiler naar Strotzbusch (na 6 km), bij de Hontheimer Muhle (afslag van de weg 421 van Strotzbsch naar Hontheim (9 km) of uiteindelijk bij de brug van Niederscheidweiler naar Bausendorf (15 km).

Het hele traject, 15 km lang, kun je met een goede wildwatergroep in 4-5 uur varen, maar dan moet je wel het tempo erin houden. Auto's omrijden kost hooguit een half uurtje.

Zie ook tochtverslagen:

Alfbach 20070303, alleen de Strohner Schlucht met peilschaal Plein op de Lieser 124 cm (1 cm per uur dalend). Midden water zou ik zeggen, moelijkheidsgraad WW III+ in de kloof.

Alfbach 20090125, het hele traject, met peilschaal Plein op de Lieser 109 cm (1 cm per uur dalend). Dit is echter nog niet de minimum stand, maar heel veel lager moet hij niet worden. WW III in de kloof, de rest WW II met een plusje in laatste getrapte verval.

Alfbach 20120108, het hele traject

Goed is om peilschaal Plein op de Lieser aan te houden: 80 cm sterk stijgend lijkt een goede minimum maat (wij waren er bij 100 cm dalend en toen stond er 5 tot 10 cm te weinig water, het kon wel maar het was schrapen in de kloof). Peilschaal Lieser via +49 6571 264738 of via de online waterstanden.

kaart-alfbach.jpg (69393 bytes)

Kaartje Alfbach (68 kB)

terug naar de inhoud

Elzbach

WW I-II 

verval 5.5 promille (3 x niks, totdat je, je realiseet dat meer dan 10% in een enkel verval naar beneden gaat, the place to be :)

Traject Moreal - brug Kehrig - Dungenheim (parkeerplaatsje op uitstappunt) 7 km. Diverse stuwtjes en een mooi klovig stuk van een paar honderd meter. In dat stuk stevige stroming enige verblokking en stevige wals aan het einde (over de hele breedte van de kloof, het lijkt op een echte zwangspassage (-;) als er wat meer water staat. Mooie speelplaats en niet gevaarlijk indien bomenvrij. Absoluut interessant voor gevorderde beginners onder begeleiding (waterstand dan niet te hoog kiezen, lager dan 90cm  Ahr-Msch). In gehele traject 2 stuwen, meestal bevaarbaar. Ook leuke bomen (-;) Dit traject, 7 km, is echter net te kort voor een dagtocht. Of je moet heel veel spelen. Beter is om door te varen tot de brug Kehrig - Kaifenheim, nog 6 km erbij. Door de stroomsnelheid, de bomen, laaghangende takken  en de wals aan het einde van het kloofje is dit traject niet echt geschikt voor absolute beginners.

brug Kehrig - Dungenheim tot hotel Bruckenmhle nabij Roes (in- en uitstappunt hebben parkeerplaatsje). Iets van 3 bevaarbare stuwen en 20 bomen, afhankelijk van waterstand ewn ervaring 5 tot 10 keer omdragen. Oppassen bij hoogwater ivm de bomen. Ook dit stuk zeer geschikt voor gevorderde beginners onder begeleiding (Let op: wel veel bomen, dus trajecten van max 10 km kiezen, niet langer).  Bij hoog water allen vanaf beginnend-gevorderd (Tsja, waar zit dat verschil? tussen gevorderd beginner en beginnend gevorderd?).

Waterval Elzbach: 3.3 km (en weer 10 bomen) na Hotel Bruckenmhle, direct na de brug tussen Roes en Pillig ligt de "Elzbach fall". In twee trappen wordt 8 meter hoogteverschil overwonnen. Voor de waterval is links een groot keerwater, daar kun je uitstappen en verkennen c.q. overdragen en foto's maken. die zijn geld waard. 8 meter verval in 2 trappen vind je niet vaak in de buurt (-;)

Waterval is via linker en rechter doorgang te varen. Links is beste te bevaren bij lage en middelmatige waterstand. Er zit een stevige wals in de eerste poel maar daar trek je normaliter je boot wel doorheen, wel snel eskimoteren, op de kop tweede verval af is niet echt leuk. Bij hoog water wordt de wals vies!

Rechter doorgang is duidelijk steniger en alleen goed bevaarbaar bij hoog water (120 cm Ahr/Musch). Halverwege zit gevaarlijke rotspunt. Maar gaat wel in een klap door naar beneden. Meer vliegen dus.

Het hele benedentraject, na Kehrig - Kaifenheim lijkt geschikt voor beginnerstochten. Wel oppassen met de waterval uiteraard. De omgeving is schitterend met rotspartijen en burchten. Diverse in en uitstappunten mogelijk. 

Gewenste waterstand: mimimaal 65 cm Peilschaal Msch op de Ahr (75 cm lijkt realistischer om niet hard te hoeven krabben in bovenste stuk). Peilschaal aktueel via +49 2693 19722. 

Voor de tochtverslagen zie het archief van onze wildwater tochten in Duitland, of gebruik de zoek functie

kaart-elzbach.jpg (60431 bytes)

Kaartje Elzbach (60 kB)

We hebben hem een keer (in 1995) bevaren met ca 75 cm Ahr-Musch vanaf Monreal en dat was goed te doen, maar toch vrij laag. Is dan voor  gevorderde beginners leuk riviertje. Voor een echte leuke sloot moet je toch 90 cm hebben. Dan zijn echter deUssbach en de Lieser veel en veel mooier.

De tweede keer in januari 2005 hebben we het stuk van Monreal naar Kehrig - Dngenheim gevaren bij 80 cm op Ahr Musch, dalend naar 75 cm. 2.5 uur over dit traject gedaan, 7 km.

De laatste keer, met het open canadees weekeinde in maart 2005, hebben we een stuk lager gevaren tot de Elzbachfall. Veel bomen, weinig aan voor een kano en nog steeds niet geschikt voor beginners. We zijn in het donker geeindigd.

Meer informatie over deze waterval via de website van Birdy

terug naar de inhoud

Endertbach

WW II - III+. Lijkt op Hoge Venen sloot a "la Hoegne" (persoonlijk vind ik hem toch een stuk eenvoudiger en met minder getrapt verval, de uitdagingen zijn ook compleet anders). Gevaarlijke bomen, stevige verblokking, waterval 6 meter. Alleen geschikt voor zeer ervaren Ardennen vaarders (boven Rur met hoog water, Hulle met hoog water, en daarbij moet je je op je gemak voelen). Groepen van maximaal 4 personen. Werplijnen meenemen. En alles wat je niet kan overzien verkennen i.v.m. bomen. Rivier gaat  hard in smalle racebedding naar beneden en een onvoorziene boom om de bocht met een andere vaarder vlak achter je geeft verhoogde kans op ongelukken! In de buurt van de molens is de bedding gekanaliseerd en heb je over honderden (!) meters geen keerwaters met toch nog steeds flink verval, verblokking en mogelijk bomen. Die kanaaltjes moet je verkennen, vanuit de boot ben je kansloos!

Verval: ik denk 25 promille

Traject brug Mullenbach - Alflen tot Sporthotel Weissmuhle (15 km). Na 1.5 km waterval 6 meter hoog WW IV afhankelijk van waterstand en bomen. Absoluut rechts aanvaren, links val je in een nauwe doorgang van 50 cm en zit je klem met heel grote kans op lichamelijke beschadigingen. De stroming stuurt je normaliter naar rechts maar toch, goed uitkijken en verkennen. Ik heb er wel eens een boompje in zien zitten. In maart 2007 was hij echter vrij. De poel is niet echt diep dus bij laag water op het einde van de glijer toch even puntje optrekken. Bij hoog water minder risico.  Van tevoren altijd de poel verkennen op takken e.d. (er heeft ooit een halve boom onder water vast gezeten)  Links of rechts omdragen indien gewenst.

Kom je niet voor die waterval, dan gewoon instappen op de brug Buchel - Kaisersesch, het is dan nog steeds 11 km waren en een redelijke conditieslag ivm het vele verkennen en omdragen van bomen. Je kunt vanaf dit instappunt ook de boot een kilometer omhoog dragen over goed pad naar de waterval om daar te starten.

Daarna WW II - III+ afhankelijk van waterstand. Oppassen voor bomen en wat je niet kan zien verkennen. Twee zwaar verblokte stukken zitten erin met veel verval. Eerste 3 km na de brug Bchel - Kaisersesch over 600 meter en anderhalve kilometer verder komt nogmaals een stevig vervalstuk.

Uitstappunt bij Sporthotel Weissmuhle. 100 meter daarvoor links een "groot" keerwater. Als je doorvaart moet je toch uiterlijk bij camping voorin bij Cochem uitstappen anders ga je de tunnel onder Cochem in en die is echt lang en geen idee wat daar in kan zitten, noch of die echt vrij doorloopt naar de Moezel.

Het pad loopt vanaf het hotel helemaal naar het instappunt en steeds langs de rivier. Je kunt ten alle tijde besluiten om niet verder te varen, dan wel een flink stuk lopen (-;)

Gewenste waterstand: 120 cm Peilschaal Plein op de Lieser. En dan wel stijgend! 

300 meter boven sporthotel Weissmuhle zit ook peilschaal. Minimum = 45 cm. Hoog water = 70 cm. Tijdens onze wandeltocht stond hier 35-40 cm. Dat was echt te weinig, bij onze eerste (en to nu toe enige tocht hier) stond hier 55 cm en dat was een uitstekende waterstand, zeker niet te laag.

kaart-endert.jpg (59474 bytes)

Kaartje Endertbach (59 kB)

Bij laag water en een dagje vrij is het de moeite waard in dit gebied de Endert eens te verkennen te voet. Het pad loopt vanaf het hotel helemaal naar het instappunt en steeds langs de rivier. Het wandelverslag van 2003 geeft een goed beeld. Daar ook foto's van de waterval, de verblokkingen en de smalte van de rivier.

Voor de tochtverslagen zie het archief van onze wildwater tochten in Duitland, of gebruik de zoek functie

Meer informatie over de waterval (en andere sprongen in de Eifel) via de website van Birdy

terug naar de inhoud

Irsenbach

WW I-II.

Bovenloop: Brug Sevenig - Roscheid tot brug B410 bij Irrhausen(8 km). Strakke smalle sloot met bomen en prikkeldraad. Geen beginnersstuk maar echt iets voor Eifel-ervarenen. Na een kilometer weidebeek verdwijnt de Irsenbach in het bos-weide gebied om daar de eerstkomende 5 km niet meer uit te komen. Pas het laatste stuk voor Irrhausen wordt weer wat opener. Na 4 km kruist een b-weggetje van Eschfeld naar Dahnen de Irrsenbach. Dit stuk is echt gevaarlijk! Bij alle bos-weide overgangen kun je prikkeldraad verwachten op hoofdhoogte of soms ook lager.

Middenloop:  Brug B410 bij Irrhausen tot brug vlak na bereisenbach (16 km). Ook nu weer verdwijnt de rivier na een kilometer in het bos maar nu loopt er een met auto begaanbare weg langs de rivier. Deze start ongeveer vlak na Daleiden richting Karlshausen en loopt door tot de wegbrug bij Sevenig - Preischeid (bij de Machtemesmhle). Eventueel kun je ook hier uitstappen of een auto neerzetten.Vlak na het uitstappunt bij bereisenbach mondt de Irsenbach uit in de Our. Dit traject hebben we nog niet gevaren maar waarschijnlijk is dit het leuke stuk waarover geschreven wordt, als er al iets over gevonden wordt.

Een onbekende wildwatersloot die waarschijnlijk alleen op de middenloop de moeite van het varen waard is. Boven traject zeer geschikt voor adrenaline junkies met scherpe ogen om het immer aanwezig prikkeldraad te kunnen ontwijken. De middenloop lijkt wel een goede rivier voor gevorderde beginners. Mooi te combineren met de Prüm, de Nims, de Kyll en de Lieser.

Gewenste waterstand: mimimaal 80 cm op de prum, peilschaal Prumzurlay voor middenloop.

Voor bovenloop heb je hoogwater nodig, dus duidelijk stijgende tendens in alle peilschalen.

De "middenloop" hebben we gevaren tijdens het Junioren weekeinde op Nims, Irsenbach en Rur, 20080330 (eerlijk gezegd, denk ik dat dit de bovenloop zijn, we begonnen in een moeras op een hoogvlakte, dus weinig kans dat dit de midden loop was).

 Voor de tochtverslagen zie het archief van onze wildwater tochten in Duitland, of gebruik de zoek functie

kaart-irsenbach.jpg (86714 bytes).

Kaart Irsenbach (85 kB)

terug naar de inhoud

Kleiner Kyll

Een leuk kort wildwatertraject in de Eifel. WW II+ (1 passage III afhankelijk van de waterstand).  Niet geschikt voor beginners en gevorderde beginners.

Traject: 500 meter boven Brug Manderscheid-Meerfeld tot brug Manderscheid-Groszlittgen, 6 km. 1 km verder komt de Kleiner Kyll in de Lieser uit. Eerst 2 km lastig, smal met veel bomen. Na de stuw bij de Heidsmühle (omdragen of over de vistrap) wordt het aanmerkelijk leuker, zeker 3 kilometer WW II (passage III, als een houten brug boven rivier ziet, uitstappen en verkennen), alles afhankelijk van de waterstand en opgepast voor bomen. In laatste 600 meter na uitstapbrug, als je doorvaart tot in de Lieser, zaten in december 2003 2 bijna onzichtbare ijzeren draden. Gevaarlijk!

Het hele traject is te kort voor een dagtocht, dus eventueel doorvaren op de Lieser (wel een stuk tammer) of combineren met bijvoorbeeld de Alfbach (alleen de kloof bij Strohn).

Gewenste minimum waterstand: 95 cm stijgend op peilschaal Plein aan de Lieser.

Voor de tochtverslagen zie het archief van onze wildwater tochten in Duitland, of gebruik de zoek functie

kaart-lieser-kyll.jpg (117074 bytes)

Kaart Kleiner Kyll en Lieser (115 kB)

terug naar de inhoud

Kyll

Beginners rivier WW I, door een schitterend landschap in diepe kronkelende woudkloof met burcht en Rune in zicht.

Traject: Gerolstein tot Densborn. 18 km WW I+. 2 stuwen. Instappen bij de b410 brug in Gerolstein. Uitstappen links voor de stuw in Densborn.

Traject Densborn tot Erdorf. 25 km WW I+. Diep ingesleten woudkloof rondom Kyllburg met enige verblokking en trapjes (leuke surfplek bij hoogwater?).

De weg loopt van begin tot het einde steeds in de buurt van de rivier. Er zijn dus meer mogelijkheden tot in en uitstappen. Vooral het tweede traject kun je verkorten door vlak boven Kyllburg in te stappen. Na Kyllburg kom je er niet meer bij tot valk bij Erdorf.

Gewenste waterstand: mimimaal 75 cm op peilschaal Densborn op de Kyll.

Voor de tochtverslagen zie het archief van onze wildwater tochten in Duitland, of gebruik de zoek functie

In het voorjaar absoluut geschikt voor open canadezen weekeinde!

kaart-kyll.jpg (104492 bytes)

Kaart Kyll (102 kB)

terug naar de inhoud

Lieser

Leuke rivier voor beginners (tot middelmatige waterstand) water. WW I-II 

Bovenloop: Instappunt bij de brug van Niedermanderscheid. Mooie woudkloof. 7 km verder komt de Kleiner Kyll in de Lieser. Eventueel kun je hier 600 meter stroomopwaarts lopen om bij de wegbrug Manderscheid-Groszlittgen uit te stappen (totaal 7  kilometer WW I-I+). 2 stuwen. Niet voor beginners, te smal en te vaak een boom.

Middenloop: Vanaf de wegbrug Manderscheid-Groszlittgen in de kleiner Kyll tot de wegbrug Grosslittgen - Schladt (8 km WW I+). Landschappelijk schitterend stuk door woudkloof met hoge leistenen wanden waar het water in de buitenbochten schitterende tollende keerwaters vormt. Keerwater walhalla. Net nog te moeilijk voor beginners, het gaat nog te hard. Rivier is hier breed en bevat in de vaarroute geen moeilijkheden anders dan de tollende keerwaters en af en toe een surfgolf. Ideaal trainingsstuk voor gevorderde beginners. 

Benedenloop: Vanaf wegbrug Groszlittgen - Schladt tot de brug in Wittlich (12 km). Misschien is er wat eerder uit te stappen bij Pleiner Mhle (gebak) of als de weg na Pleiner Mhle dicht bij de rivier komt.

Dit laatste stuk is het wildste van de Lieser met op een paar plekken stevige verblokking, veel steile leistenen wanden en scherpe tollende keerwaters. Afhankelijk van de waterstand tot en met WW II. Bij Pleiner Muhle mooie nauwe doorgang in rechter kanaal. In het linker kanaal een stevige wals over hele breedte. Mooie speelplaats om daarna, moe gestreden, bij Pleiner Mhle, uit te stappen of tot de sportvelden vooraan in Wittlich doorvaren, hier meer water, tempo en golven.

Peilschaal Lieser/Plein: 70 cm stijgend is OK. 90 cm is erg mooi. Daarboven zijn er andere rivieren die veel leuker worden. De Lieser is echter altijd een veilig alternatief met hoog water. Dan wel oppassen met bomen (2005 lagen er 2 linke bomen overheen) en de laatste 200 meter voor Pleiner Muhle worden dan WW II+.

Voor de tochtverslagen zie het archief van onze wildwater tochten in Duitland, of gebruik de zoek functie

In Wittlich is ook een camping. En enorm veel hotelletjes en "zimmer frei". De Kupferpfanne in Manderscheid werd regelmatig door ons bezocht.

kaart-lieser-kyll.jpg (117074 bytes)

Kaart Kleiner Kyll en Lieser (115 kB)

terug naar de inhoud

Nims

Klasse WW I-II met in de laatste 3 kilometer WW II+ als de waterstand echt hoog is (prum/Prumzurlay > 140 cm).

Bovenloop, vanaf de brug bij Schnecken (km 48), smal, snel en bochtig met omgevallen bomen en prikkeldraad. In totaal 5 stuwen tot in Rittersdorf, bevaarbaar afhankelijk van de waterstand.

Middenloop, vanaf Rittersdorf (km 25), breder en meer open weidebeek met nog steeds lastige bochten en overspringende (-;) bomen. In totaal circa 10 stuwtjes tot de brug na Niederweis (km 4).

Benedenloop vanaf bruggetje na Niederweis tot bij de monding in de prum. Dit is het mooiste stuk als er wat meer water op staat. Na 1 km een stuw in het bos met redelijk wat hout erin. Daarna, in het bereik van de camping continu leuke golfpassages en enige verblokking. Nog een schuine stuw 500 meter voor de monding in de prum. Daarna paar mooie surfgolven en als je niet achter verloren materiaal aan hoeft te zitten )-:( kun je bij hoog water hier fantastisch surfen.

Uitstappunt bereikje door, komend vanaf Bitburg, in Irrel op de rotonde driekwart rond te gaan richting Eisenach. Na de brug over de Nims zoek je een parkeerplaats. Je kunt ook een km verder aan de prum uitstappen (daar is een doodlopend stuk asfalt dat midden in een weide gelegen aan de prum eindigt).

Gewenste waterstand:  peilschaal Prumzurlay op de prum minimaal 75 cm. Peilschaal Nims 80 cm stijgend of stabiel.

 Voor de tochtverslagen zie het archief van onze wildwater tochten in Duitland, of gebruik de zoek functie

terug naar de inhoud

Enzbach

Zijriviertje van de Prum. Deze stroomt via Neuerburg en Sinspelt bij Holsthum (net boven prumzurlay) in de prum. Of de rivier interessant is als wildwater riviertje is bij onbekend. Ik schat in dat het WW I+ moet zijn.  Echter, in Neuerburg zit een 6 meter hoge waterval. De poel eronder is diep en bevat normaliter niets raars (altijd even gaan kijken). Alleen de linker doorgang varen. Rechts in onbevaarbaar.

Gewenste waterstand:  voor een traject op de rivier: peilschaal Prumzurlay op de prum minimaal 100 cm. De Enzfall bij Neuerburg kun je al met veel minder water vallen (-;)

Helaas nog nooit gevaren bij de Batavier, dus hier ligt de uitdaging om en b4 erstbefahrung te realiseren (correct us where we were wrong).

Meer informatie over deze waterval via de website van Birdy

terug naar de inhoud

Prüm

WW II-IV

In de Prüm is voor de gevorderde wildwatervaarders  alleen het laatste deel interessant. De Irreler wasserfalle. Net boven Irrel zit 600 meter WW II - IV en nog hoger als er maar voldoende water op staat. Of je er dan op wilt zitten is wel de vraag (zie onder voor het bevarings reglement). 

Voor beginners en natuurliefhebbers kronkelt  de prum vanaf Waxweiler eerst door een afwisselend weide en bosgebied. De laatste helft door een diep ingesneden dal in het bos. Waarschijnlijk lijkt dit stuk op de Lieser maar dan iets groter. Maar ook hier speelplaatsen, drempetjes en mooie rotswanden. Instappunten net na Waxweiler via de weg die naar de campings loopt. Uitstappunt net na Echtershausen of vlak voor het stuwmeer (pas op, daar zit door alle laatste kronkels nog bijna 5 km tussen. Ook dit stuk absoluut interessant om een keer te verkennen. In totaal 5 of 6 stuwen en rotsdrempels, sommige zelfs geschikt als speelplaats? Ja hoor, maar dan wel bij 100 cm op peilschaal Prumzurlay en dan stijgend, zie Prum van Waxweiler tot Echtershausen. Totale stuk is meer dan 20 km, de tweede helft is het leukst.

Bevaringsregeling Irreler Wasserfälle:

Totaalverbod van 15 maart - 31 mei en 01 november - 31 december.

Daarbuiten alleen bij peilschaal >= 60 cm (Prümzurley)

alleen tussen 9 en 19 uur, in- en uitstappen in kloof verboden.

Toegestane minimumwaterstand dus peilschaal Prumzurlay op de prum 60 cm. Daarvoor rijdt je vanuit Nederland echter niet een dagje op en neer. Daarvoor zijn waterstanden van 80 cm en hoger aan te raden. Bij 120 cm en hoger schat ik het geheel in op WW III met een passsage (de tweede trap 30 meter na de brug) WW IV. Bij 140 cm en hoger is het geheel niet echt geschikt voor de korte rodeobootjes. Tempo is er niet te maken met die korte bootjes waardoor de controle weg is en je op diverse plekken geheid op je bek gaat. 

Voordat je het traject vaart, altijd geheel verkennen vanaf het voetpad. Er zit bijna altijd wel ergens hout in en in november 2007 liggen 50 meter achter het moelijkste deel 2 boomstammen dwars over de rivier met de takken naar de bodem (levensgevaarlijk als je er voor komt). Winter 2014 was het nog gevaarlijker.

Voor de tochtverslagen zie het archief van onze wildwater tochten in Duitland, of gebruik de zoek functie

Route naar de Irreler Wasserfalle

terug naar de inhoud

Üssbach

Wildwater rivier tot en met klasse III. Algemeen WW I-II maar op diverse stukken flinke verblokking en verval. Bij goed waterstand wordt het een pittige sloot met zuigende  keerwaters, walzen en grote golven.

Instappen bij de brug tussen Lutzenrath en Scheidweiler. Eerst circa 10 km WW I-II. Mooie afwisseling van weide, woud en kloofachtig terrein.

Na circa 10 km een leisteenkloofje van circa 200 meter. In kloof passages t/m WW III. Groot blok in de ingang bemoeilijkt de invaart. Niets voor beginners. Uitgang van de kloof verblokt met totaal verval van circa anderhalve meter. In kloof mogelijke bomen en bij goede waterstands perfecte speelplekken.

Na 1 km brug bij de Elfenmhle. Dit ligt circa 1 km voor Bad Bertrich. Ook hier weer stevige verblokking  met twee walzen in bocht naar links.

De tocht door Bad Bertrich zit vol verrassingen. Hier moet wel stevige waterstand staan, anders is het schrapen en verlies je bendes plastic. Grote golfpassages, 2 tunnels (pikkedonker, vooral de tweede) en een aantal stuwen met meters (3 en 8) verval. Net achter  Bad Bertrich langs de weg een uitstappunt zoeken bij de bussenparkeerplaats. Totale traject circa 16 km.

Let wel: bij goede waterstand is het stuk vanaf de Elfenmhle niets voor beginners of gevorderde beginners. In Bad Bertrich is een zwempartij onaangenaam omdat je er moeilijk uit komt en er twee donkere tunnels en twee grote stuwen in zitten. 

Beter is peilschaal Plein op de Lieser 80 cm stijgend is minimaal, 100 cm is gemiddeld. 110 stijgend, dan wordt Ussbach pittig.

We hebben deze rivier een keer met circa 73 cm Ahr-Musch gevaren. Was eigenlijk te laag voor bevaring. Was bij die waterstand dan ook totaal niet moeilijk.

Voor de tochtverslagen zie het archief van onze wildwater tochten in Duitland, of gebruik de zoek functie

kaart-ussbach.jpg (36309 bytes)

Kaartje Ussbach (36 kB)

terug naar de inhoud

Ahr

WW I+, geschikt voor beginners en Open Canadezetocht

Bovenloop: Ahrhtte tot Msch (10 km). WW I. Weidebeek met bomen, bochten en prikkeldraad.

Middenloop: Msch tot Altenahr (bij camping uitstappen). 35 km. Zoek zelf maar ergens een juist in en uitstappunt bij de diverse bruggen. WW I+

Benedenloop: Altenahr - Bad Neuenahr. Uitstappen net na de rodeogolf. WW I. Wel diverse stuwen en drempels.

Gewenste waterstand: mimimaal 60 cm op peilschaal Msch op de Ahr.

Peilschaal aktueel via +49 2693 19722. Internet peilschaal zit te laag voor het wildwater traject.

We hebben deze rivier een keer met circa 73 cm Ahr-Musch gevaren. Was eigenlijk te laag voor bevaring. Was bij die waterstand dan ook totaal niet moeilijk.

Voor de tochtverslagen zie het archief van onze wildwater tochten in Duitland, of gebruik de zoek functie

kaart-ahr.jpg (265452 bytes)

Kaart Ahr (260 kB)

terug naar de inhoud

Rivieren Hunsruck

Baybach

WW II-III(+) . Alleen geschikt voor gevorderden.

In voorjaar 2007 heel veel bomen erin. Waarschijnlijk weer geruimd, maar kan tegenvallen. Vooraf een keer langs wandelen in de zomer is een goed om te verkennen.

De Baybach behoort (met de Ehrbach) tot een van de mooiste wildwater riviertjes van het Duitse Middelgebergte. Hij stroomt door een eenzaam dal en is alleen bij hoog water bevaarbaar. De rivier heeft veel verval, is stevig verblokt en biedt altijd interessante avonturen in de vorm val lage bruggetjes, omgevallen bomen en prikkeldraad. Een pad loopt er continu langs.In het Baybach kloofje bereikt, afhankelijk van de waterstand, de rivier WW III+ tot IV (heel veel water). 

KM 21: bovenste instapplaats  bij hoogwater aan de Hunsruckhhenstr bij  Schlo Reifenthal

KM 17: Vanaf Bickenbach moet je tot op 800 meter van de rivier kunnen komen, zie het kaartje. Dit lijkt de beste instapplaats.

KM 16: eerst twee verblokte trappen met en boom erin (nog steeds?). Daarna nauwe S-bocht met verval aan einde. Daarna 50 meter lange rotsige doorgang. Daarna:

KM 15: Waterval 5 meter hoog. Onderwater ondiep. Alleen met hoogwater varen.  Daarna weer 100 meter kloofachtig stuk met trapjes en eventueel wat amusante houtversperringen. Af en toe maar 2 meter breed. Daarna 1 meter verval met stevige wals of golf. Daarna stuw 3 meter hoog.

KM 10: De rune Waldeck is links bovenop de helling te zien. 400 meter hierna een gemetselde stenen brug. Daarna stevig bochtenwerk en daarna over 50 meter lengte 5 meter verval in 6 trappen. Van tevoren verkennen ivm mogelijke bomen. Rechts loopt een pad.

KM 4: de weg van Burgen naar Beltheim komt bij de rivier. Hier uitstappunt zoeken.

Al met al 13 km topsloot als er veel water staat. Alleen geschikt voor gevorderden.

Waterstand: Automatische peilschaal Kellenbach minimaal 120 cm .  Telefoon:  +49 67657856.

We hebben deze rivier een keer met circa 73 cm Ahr-Musch gevaren. Was eigenlijk te laag voor bevaring. Was bij die waterstand dan ook totaal niet moeilijk.

Voor de tochtverslagen zie het archief van onze wildwater tochten in Duitland, of gebruik de zoek functie

kaart-baybach-ehrbach.jpg (182752 bytes)

Kaartje Baybach (180 kB)

Op de 61 na Koblenz afslag 42 nemen,Emmelshausen aanhouden en daarna Kastellaun. Je komt dan over de Baybach, daar kun je instappen of even later rechtsaf naar Bickenbach en dan in het dorp rechtdoor blijven rijden tot je dorp weer uit gaat en richting  rivier door kart (bordje "Baybach tal" in het dorp volgen). Laatste 800 meter is verboden voor auto's maar wij zijn gewoon doorgereden en je komt zo bij open plek bij bankje waar je auto's kunt keren en om kunt kleden. Rivier vind je door 50 meter pad direct naast bank naar beneden te volgen.

terug naar de inhoud

Ruwer

WW I-II+, Katerakt van Sommerau WW III(+)

WW rivier die in Hunsruck gebied het snelst een goede waterstand heeft.

bovenloop: WW II+. Instappen 100 meter voor de waterzuivering bij dorpje Mandern. Rechts langs de weg loopt de ruwer. Stelt helemaal niets voor maar 200 meter verder komt de Mandernbach erin uit en heb je meer dan genoeg water. Nu volgt 5 km smal lastig wildwater, vooral door bomen en struiken. Na spoorbrug 200 meter verblokking. Daarna doorvaren tot de wegbrug Zerf-Frommersbach.Let op, over gehele stuk rekening houden met prikkeldraad. 

Middenloop: WW II+. Instappunt zoeken in Hentern, daar zit ook de peilschaal.Na 4 km bij bij Burg Heidermuhle zit een vistrap. Daar kun je ook instappen. 7 km verder kun je bij wegbrug Hinzenburg - Ollmuth ook in- of uitstappen.  Dan is het nog 8 km tot de waterval of het katerakt van Sommerau. Na een scherpe bocht naar rechts bij een boogbrug zie je de waterval. Dan kun er echter al niet meer uit door het ontbreken van keerwater. Waterval is klasse III-IV. Peilschaal moet 80 cm aangeven voor een evaring, anders verlies je echt te veel plastic. In Sommerau 100 meter na het katarakt uitstappen bij de wegbrug of er net voor uitstappen in Sommerau zelf.

Benedenloop: 11 km tot de monding in de Moezel. WW I+. Mooie surfplek bij de molen van Ruwer. Bij de monding in de Moezel een brug en parkeerplaats.

Gewenste waterstand:  peilschaal Hentern op de Ruwer (+49 65877188) en de online waterstanden.

bovenloop vanaf 50 cm bevaarbaar

middenloop vanaf 60 cm bevaarbaar (geverifieerd en dit klopt, middenloop is dan continu WW II en leuk).

Benedenloop vanaf 40 cm bevaarbaar.

Voor de tochtverslagen zie het archief van onze wildwater tochten in Duitland, of gebruik de zoek functie

Goed te combineren met Nims, Dhron, Irreler Wasserfalle.

In december 2002 in middenloop 2 bomen waarvan 1 gevaarlijk omdat er onvoldoende ruimte onder is voor boot+mens.

In december 2006 nog steeds een paar bomen.

kaart-ruwer.jpg (319566 bytes)

Kaart Ruwer (313 kB)

terug naar de inhoud

Morsdorfer Flaumbach

Moet nog bekeken worden

De Morsdorfer bach komt in de Flaumbach uit. Enige interessante stuk, in boskloof met verblokking en verval zit tussen de wegbrug Buch-Mastershausen en de wegbrug Treis-Mörsdorf.

Peilschaal Ahr Musch 100 cm stijgend. Plein op de Lieser denk ik 100 cm stijgend.

Als experiment interessant omdat het in de buurt van Cochem ligt, aan de overkant in de Hunsrück.

terug naar de inhoud

Dhron

WW I-II+, komt in de buurt van Trier in de Moezel uit. In totaal duidelijk een graad moeilijker dan de Ruwer. Een echte bomenrivier, alleen geschikt voor gevorderden of beginnend gevorderd met goede begeleiding.

WW rivier die in Hunsruck gebied snel een goede waterstand heeft. De Ruwer heeft nog eerder water.

Instappen bij de brug van Haag naar Hulolstein. 12 km tot het uitstappunt in Dhron-Papiermhle. Aan het einde van het dorp is een brug waar je uit kunt stappen. Zorg dat je 4 uur de tijd hebt voor dit stuk. Dat heb je nodig door alle bomen.

Boven dit stuk kun je nog 4 km heel mooi door weidebeek en bos gieren. De tocht wordt dan te lang en eerder uitstappen dan papiermühle is gewenst.

500 meter na begin zit een circa 300 meter lang verblokt stuk met veel verval. Tot en met WW II+. Verder snelle licht verblokte sloot met nog 5 stuwen en een steviger verblokt stuk van 50 meter lang.

Gewenste waterstand:  peilschaal Prumzurlay op de prum minimaal 80 cm, stijgend. Peilschaal Hentern-Ruwer, 50 cm stijgend of 60 cm stabiel. 70 cm dalend is alweer heel slecht (top sloot, maar het water loopt snel weg)

Voor de tochtverslagen zie het archief van onze wildwater tochten in Duitland, of gebruik de zoek functie

kaart-dhron.jpg (186221 bytes)

Kaart Dhron (182 kB)

Goed te combineren met de Nims, Ruwer, Leukbach of Irreler Wassefalle.

terug naar de inhoud

Kleine Dhron

Een keer gedaan, zit niet veel in. Als er water is, ga dan gewoon naar de Dhron.

Voor de tochtverslagen zie het archief van onze wildwater tochten in Duitland, of gebruik de zoek functie

terug naar de inhoud

Ehrbach

WW II-IV, "beetje"  Hoegne achtig,zeggen ze, maar beter vergelijkbaar met de Endertbach (wel mooier en spannender  maar Hoegne kwaliteit is het toch net niet!)

De Ehrbach is bijna nooit bevaarbaar. Heeft heel veel water nodig en is te vergelijken met de Endertbach en (misschien) de Hoegne op de Hoge Venen in Belgie. Als de Ehrbach voldoende water heeft, dan is het een smalle denderende en bochtige sloot met daarin weer het welbekende hindernis werk van lage bruggetjes, bomen en prikkeldraad. Ook nog een stevige cocktail van rotsblokken en fors verval. In de Ehrbach klamm stijgt de moeilijkheidsgraad tot en met WW IV, afhankelijk van de waterstand.

Ergens boven de Ehrbach klamm bij Ehr instappen (op Google earth vind je Waldparkplatz Ehrbachklamm, van daar is het een 500 meter lopen naar de Ehrbach).

De Ehrbachklamm wel goed verkennen i.v.m. mogelijke bomen. Het wandelpad loopt geheel door de kloof.  In de Ehrbach klamm veel verval, bomen liggen er altijd en diverse bruggetjes. Bij de derde brug in de Ehrbachklamm een 4 meter hoge waterval. Wordt als onbevaarbaar aangegeven maar bij onze verkenning in december 2003 blijkt daar niets van. Ook de 4 meter lijkt ons schromelijk overdreven. Daarna nog 4 bruggetjes en dan is de kloof ten einde.

Uitstappen ergens bij Ehrenburgthal of in de Moezel in de haven van Brodenbach.

Voor de b4 (en misschien wel iedere nederlandse kanovaarder) een erstbefahrung, dus wie durft...

In het Duits

Der Ehrbach gehört zu den schönsten Kleinflüssen der deutschen Mittelgebirge, er wird kaum befahren, da der Wasserstand eine Befahrung nur sehr selten zuläßt und die Schwierigkeiten nur für Extremfahrer zu meistern sind.

Der Ehrbach sollte nur bei extremem Hochwasser befahren werden. Er ist dann ein gefährlicher Kleinfluß, da permanent mit Stacheldraht, niedrigen Stegen und Baumhindernissen zu rechnen ist. In der Ehrbachklamm betragen die Schwierigkeiten WW III bis IV, die sich durch die genannten Hindernisse noch erhöhen.

Fahrbar nur nach starken Regenfällen.

Bezugspegel ist der Kellenbachpegel: 06765-7856. Ab 140cm ist die Ehrbachklamm fahrbar.

Vor einer Befahrung oberhalb der Ehrbachklamm wird abgeraten.

KM 20 Quelle in der Nähe der Hunsrückhöhenstr. bei Boppard-Bucholz.

KM 12 mögliche Einstzstelle bei Ehr

KM 11 Ehrbachklamm, die Klam sollte auf der ganzen Strecke vor Befahrung besichtigt werden.

KM 3 Ende der Klamm, es ist weiter mit Baumhindernissen zu rechnen.

KM 0 Mündung in die Mosel in der Ortslage Brodenbach.

Voor de tochtverslagen zie het archief van onze wildwater tochten in Duitland, of gebruik de zoek functie

Waterstand: Automatische peilschaal Kellenbach minimaal 140 cm .  Telefoon:  +49 67657856. 140 cm op de Kellenbach, en dan wel stijgend of minimaal stabiel. 140 cm komt overeen met absoluut vloedregime in alle andere streken! komt 1 keer per jaar voor en dan meestal net op de verkeerde dag.

kaart-baybach-ehrbach.jpg (182752 bytes)

Kaartje Ehrbach (180 kB)

Instappen moet ook mogelijk zijn vanuit dorpje Mermuth richting iets dat P. Schneck heet en vanaf het dorpje (2 huizen) Windhausen richting de Hierermhle. Het heeft wel een avontuurlijk karakter. Langs de Ehrbachklamm loopt een goed wandelpad (GR?)

terug naar de inhoud

Kellenbach

WW I-II (3). Heet in zijn bovenloop Simmerbach en ontspring op de Hunsruck in de buurt van de A61

Bovenloop: van Simmern tot Gemunden (15 km). Hier is de Kellenbach (Eigenlijk Simmernbach dus) een eenvoudige weidenbeek met 7 stuwen. WW I+. Wel oppassen voor eventuele bomen en prikkeldraad. Instappunt bij de brug aan het einde van Simmern. Uitstappen bij de stuw van Gemunden.

Benedenloop: Gemunden tot Kellenbach (10 km). Mooi verblokt wildwater met veel verval. In totaal 9 stuwen. Meestal bevaarbaar en een mooi stuk WW II+ (III bij hogere waterstand) over 1.5 km, precies halverwege het traject. Dit stuk noemen ze de "Lützelsoondurchbruch".

Uitstappunt zoeken bij een brug in de buurt van Kellenbach anders moet je nog 8 km doorvaren tot in de Nahe. 

Waterstand: Automatische peilschaal Kellenbach minimaal 100 cm .  Telefoon:  +49 67657856.Zie ook de omline waterstanden

Voor de tochtverslagen zie het archief van onze wildwater tochten in Duitland, of gebruik de zoek functie

kaart-kellenbach.jpg (96513 bytes)

Kaartje Kellenbach (95 kB)

De Kellenbach ligt dus net aan de andere kant van de Hunsruck en is dus nog 50 km doorrijden na Koblenz.

terug naar de inhoud

Hahnenbach

WW I-II

Traject: Hausen tot Kirn WW II (3) (18 km). 

Instappen bij Hausen, uitstappen in het midden van het dorp Kirn bij de festplatz. Aan het begin van het dorp Kirn ligt het zwaarste stuk wildwater: het Kyrburgkatarakt (WW III). Niet verder varen dan Kirn i.v.m. de hoge stuwen in het laatste deel.

Halverwege is ook in of uit te stappen bij de brug bij Rudolfshaus.

Waterstand: Automatische peilschaal Kellenbach minimaal 90 cm .Telefoon: +49 67657856.

Voorde b4 een erstbefahrung...

kaart-kellenbach.jpg (96513 bytes)

Kaartje Hahnenbach (95 kB)

terug naar de inhoud

Guldenbach

Ik denk WW II - III

Der Guldenbach entspringt in etwa 500 m Hhe im Hunsruck bei Liebshausen. Der Oberlauf von Rheinbllen bis Stromberg ist landschaftlich eindrucksvoll. Er fhrt dort durch ein enges Bachtal, die Strae verluft parallel zum Fluss. Die Wehre sind grundstzlich vor der Befahrung zu erkunden. Fahrbar im Winter und nach starken Regenfallen. Das Wasser luft sehr schnell ab. Bezugspegel ist der Kellenbachpegel: 06765-7856. Ab 125 cm ist der Guldenbach ab Rheinbllen fahrbar.

Vor einer Befahrung oberhalb der Rheinbller Htte wird abgeraten. KM 23 Parkplatz am Sdende des Betriebsgelndes der Rheinbller Htte. Oberste Einsatzstelle. Auf vier km Schluchtstrecke mit Hindernissen, vielen Wehren und pltzlich auftauftauchenden Baumverhauen. Nur fr Gebte. KM 15 Ortslage Stromberg, der Bach wird leichter, weiterhin zahlreiche Wehre.

Waterstand: Automatische peilschaal Kellenbach minimaal 125 cm . Telefoon: +49 67657856. Zie ook de online waterstanden

 Voor de b4 een erstbefahrung

terug naar de inhoud

Kulzbach

WW I-II

Der Kulzbach entspringt in etwa 500 m Hhe im Hunsruck. Er mndet nach ca. 12 km als rechter Nebenbach in den Simmerbach bei Simmern. Er durchliet eine breites Tal, eine Strae verluft parallel. Fahrbar bei Schneeschmelze und nach schweren Regenfallen, der Bezugspegel Gemunden muss einen Wasserstand von mehr als 130 cm aufweisen. Schwierigkeiten: Wiesenfluss ohne besondere Schwierigkeiten, max WW II. Mit Baumhindernissen, Bauschutt und Stacheldraht muss gerechnet werden.

Vor einer Befahrung oberhalb Neuerkirch wird abgeraten.

KM 8 Straenbrcke zwischen Alterklz und Hasselbach, mgliche Einsatzstelle bei extremem Hochwasser, Vorsicht vor Baumverhauen. 

KM 7,5 Eisenbahnwall, bei HW berheben. 

KM 7 rechts Alterklz. 

KM 4,5 Neuerkirch, Brcke Dorfmitte bliche Einsatzstelle, zunchst ohne besondere Schwierigkeiten. 

KM 4 rechts Klz. 

KM 3 Wehr Keidelheim, links fahrbar. 

KM 2 links Kmbdchen 

KM 1 links Simmern 

KM 0 Mndung in den Simmerbach, Ausstiegspunkt bzw. Weiterfahrt auf dem Simmerbach

Waterstand: Automatische peilschaal Kellenbach minimaal 130 cm . Telefoon: +49 67657856. Zie ook online waterstanden

Erstbefahrung voor de b4...

terug naar de inhoud

Dünnbach

Der Dünnbach hat einen ähnlichen Charakter wie der Flaumbach oder der Baybach, er wird noch seltener befahren, da der Wasserstand eine Befahrung nur sehr selten zuläßt.

Der Dünnbach sollte nur bei extremem Hochwasser befahren werden. Er ist dann ein gefährlicher Kleinfluß, da permanent mit Stacheldraht, Wehren, niedrigen Stegen und Baumhindernissen zu rechnen ist.

Fahrbar nur nach starken Regenfällen.

Bezugspegel ist der Kellenbachpegel: 06765-7856. Ab 140 cm ist der Dünnbach fahrbar.

KM 25 Quelle in 500 m Höhe bei Kastellaun.

KM 20 mögliche Einstzstelle an der Straßenbrücke zwischen Uhler und Korweiler.

KM 12 Straßenbrücke Mäörsdorf - Lahr, mögliche Ein- bzw. Aussatzstelle.

KM 3 Steinbruch Treis.

KM 0 Mündung in den Falumbach in der Ortslage Treis.

Erstbefahrung voor de b4...

terug naar de inhoud

Leukbach

Wordt door kanuclub merzig aangemerkt als de wildste beek van het Saarland (net onder de Moezel en naast de Hunsrück).

WW III ++

Interressante Strecke; Strassenbrücke Weiten-Faha, 200m oberhalb am Wehr - bis Kollesleuken Strassenbrücke;

Nur nach starken Regenfällen fahrbar. Vergleichspegel Ruwer mindestens 120cm. Vorsicht Bäume und im unteren Teil Weidezäune im Bachbett. Ab unterer Stegmühle: stark verblockt, wegen Baumverhauen unbedingt besichtigen. WW III-IV auf ca. 500m. Danach bis zur Aussetzstelle rechtsufrig Weiden mit Zäunen, linksufrig steilhang mit überhängendem Sandstein. Mindestens 4 Wehre auf der gesamten Strecke, davon eins mit einem Steg darüber (besichtigen).

Deze hwebben we de afgelopen winters eindelijk een keer kunnen varen. Mooie sloot, wat te veel om moeten dragen en eigenlijk alweer te weinig water. Nevertheless, we were there!!!

Zie de online peilschalen

Voor de tochtverslagen zie het archief van onze wildwater tochten in Duitland, of gebruik de zoek functie

Zie ook: kanuclub merzig voor een verslag bij 140 cm (19 kuub) op de peilschaal Saarburg / Leuk. ps. er kan blijkbaar ook 60 kuub doorheen...

terug naar de inhoud

Accomodatie

Wat altijd kan is zaterdagochtend heenrijden en voor de nacht van zaterdag op zondag een "zimmer frei"of pension annex hotelletje zoeken. In Duitsland is het namelijk niet zo gewoon dat je als gast rond 11 uur 'avonds nog binnen komt vallen, dan slapen ze al. Dat in tegenstelling tot de camping huisjes in de Ardennen waar de sleutel gewoon in de deur achtergelaten wordt (-;) Uitzonderingen op deze regel zijn Haus Gerullis en hotel Kupferpfanne, als je daar vooraf even belt kan bijna alles (-;)

Maar het aantal plekken waar onderdak voor de nacht aangeboden wordt is enorm, daar kunnen de Belgen niet aan tippen. Voor onder de 30 euro kun je altijd wel een overnachting inclusief ontbijt vinden en als je mazzel hebt dus zelfs voor 15.50 euro.

Monschau, het adres van de jeugdherberg boven in het slot. Dat is absoluut een aanrader, als je beneden in de kroeg lekker gedronken hebt, ben je alweer nuchter als je boven bent.

Monschau, stadinfo, ook overnachtingen.

Huis met 3 appartementen (dus 3 x 5 personen)  in Monschau. https://www.monschau-vakantiewoning-dasgrunehaus.com/

Veel vakantiehuizen in de Eiffel & aan de Moezel. https://www.eifel-moezel-vakantiehuizen.nl/accommodaties/

Overnachtingen in de Eifel via //www.eifelfuehrer.de. Een goede overzichtskaart waar je op de gebieden rondom de Moezel kunt inzoomen en van daaruit details van de steden kunt bekijken.

Gasthof Feiten in Bengel, vlak bij monding van de Alfbach. 12 2 persoonskamers. Overnachting met ontbijt 33 euro (stand 2019) , Telefon 0049 6532 2469.

Hotel Restaurant Elfenmühle in Bad Bertrich aan de Üssbach (2 persoons of 1 persoons kamers 45-50 pppn, met ontbijt)

www.haus-gerullis.de Ongeveer 15,= pp/nacht als je met een grote groep het weekeinde komt (20 Euro als je maar 1 nacht komt). Weider Hohe 7 56814 Landkern bij Cochem (4km vanaf de snelweg A48) tel 004926531340 e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ca. 2.5 uur rijden vanaf Nijmegen. Haus Gerullis kan ook voor het eten zorgen voor een grote groep op zaterdag. Drank hoef je niet mee te slepen, dat hebben ze daar en voor de prijs kun je het er bijna niet naartoe brengen (1 Euro voor een halve liter weizenbier). Let wel (2019): al een paar jaar niet meer geweest omdat ze erg populiar zijn bij jachtgezelschappen in de winter, de prijzen zullen ook wel omhoog gegaan zijn.

Gruppenhaus in Oberbettingen. 

Goed vanaf 15 tot 30 personen. Centraal gelegen tussen Rur (55 min), Lieser (35 min) Prüm/Nims (55 min), Alfbach/Ussbach (45 min).

Pyrmonter Hof in Roes (vlakbij de Elzbach), waar we met het beginnersweekend zijn geweest. Niet ideaal qua locatie, wel plek voor heel veel personen & van alles mogelijk. Bijvoorbeeld even een extra bedje neerzetten is geen probleem. (Wel zelf weer opruimen graag is dan de boodschap :) Drie luxe blokhutten en slaapzaal voor 20 man. Optioneel: Lakens, ontbijt & diner. Contact persoon: Inge Müller
https://www.reiten-und-urlaub.net/

Groot schitterend huis in Kollig (bij de Elzbach). 10 tot 14 personen + de mogelijkheid tot neerzetten van extra bedden (weekeinde ca. 600 euro). Contact persoon: Michel
//kolligermuehle.nl/

Vakantiewoningen rondom de Moezel in de Eifel, Bijvoorbeeld rondom Wittlich. Geschikt voor tochten op Lieser, Kleiner Kyll, Kyll, Alfbach,Ussbach, Endertbach.

Neuheilenbach (boven Bitburg, dus voor Prüm, Nims, Ruwer) Huis voor 14 personen, 6 kamers, 3 douches (500 euro voor weekeinde). https://www.recreatiewoning.nl/objectdetail/DE-54597-37

Groepen accomodatie via www.gruppenhaus.de/plzbereich_54.html

https://eifelrust.eu  Net boven Bitburg (club is hier geweest op 16 en 17 maart 2019).

Camping met chalet's in Neuerburg https://www.camping-inderenz.com/nl/  (chalet 6 personen, 130 euro/weekeinde16 maart - 31 oktober). Uitvalsbasis voor Luxemburg en zuid-west punt Eifel.

Campings in Luxemburg zijn een goede uitvalsbasis voor de prum, Nims, Irsenbach en Enz. Met wat meer moeite kom je ook snel bij de Dhron en de Ruwer:

  • Kautenbach (daar waar de Wiltz en de Cerlf bij elkaar komen) camping Nic Brandenburger (camping communal) tel. 950303 Gehele jaar geopend
  • Diekirch Camp op der Sauer.www.campsauer.lu
  • Boursheid (aan de oever van de Sure) Camping Bel'AIR cat1 tel: 99019
  • Boursheid (aan de oever van de Sure) Camping um Gritt Tel: 990449
  • Boursheid (aan de oever van de Sure) Camping du Moulin 990331

Camping Nimseck in Irrel. Vakantiehuisjes (2-4 persoons) te huur.

Waldjugendlager / Köhlerhütten in Irrel (Duitsland, Eifel) Spartaans, maar spotgoedkoop. Vooral leuk in de iets warmere perioden.

Campings of huisjes zoeken via "Hallo Urlaub"

Waldferienpark ligt aan de rand van het idyllische stadje Gerolstein. Ze heben bungalows voor 4 of 6 personen voor 180 euro per weekeinde (voor de 6 persoons chalet).

Eifel Tourismus, zoeken naar vakantiewoningen.

terug naar de inhoud

Diversen

Wildwater veiligheid

Kanoclub in de buurt is de Hunsrucker Kanusportvereins met de informatie over hun rivieren, net aan de overkant van de Moezel. Inclusief peilschaal informatie.

Kanoclub in de buurt is Kanoclub Merzig. Daar komt, onder andere, de info over de Ruwer, Leukbach en de Dhron vandaan.

terug naar de inhoud

op naar de erstbefahrungen,

Menno